‘ E&APPELLATE TRIBUNAL OF THE CHURCH OF ENGLAND IN AUSTRALTIA
O

o the Most Reverend Sir Marcus Loane, K.B.E., M.A., D.D.,
rimate of the Church of England in Australia:

REPORT OF THE APPELLATE TRIBUNAL

Having received your Reference dated the 15th day of
December 1980 which contained questions for the opinion of
the Appellate Tribunal set forth in Schedule A to the
Reference and numbered therein 1 and 2, the Tribunal met at
Sydney in the State of New South Wales on the 23rd day of
February 1981.

The members who attended the meeting were the Honourable
Mr. Justice Cox (President), the Right Reverend C.A. Warren,
Bishop of Canberra and Goulburn, the Right Reverend A.C.
Holland, Bishop of Newcastle, Mr. K.R. Handley Q.C., and
Mr. P.W. Young, Q.C.

The opinion of the Tribunal with respect to each of
the questions in Schedule A is as follows:

QUESTION 1

Legislation has been proposed for amendment of the

Constitution of the Church of England in Australia

by
1. (i) adding to Section 4 a sub-section in the
form |
"(2) Nothing in this section prevents this
Church from authorising by Canon the
ordaining of women into the three
orders of bishops, priests and
deacons in the sacred ministry."
and

1. (ii) adding to Section 74 a sub-section in the

form




" (6A) Notwithstanding anything in sub-section

(6), in Chapters II to XII both

inclusive and in the Table annexed to

this Constitution words importing the

masculine shall include the feminine."

Would such amendment of the Constitution enable the

making of a Canon to authorise the ordaining of women?

Answer:

Yes, but two members of the Tribunal would prefer, as

a matter of drafting, the form of amendment to

Section 74 that was suggested by the Tribunal in the

answer that it gave to a similar question in its

report to you of the 8th day of February 1980 -

namely, that Section 64 of the Constitution be amended

simply by deleting from sub-section (6) the words "in

the case of lay but not clerical persons." The

other three members of the Tribunal consider the

proposed sub-section (6A) to be preferable.

QUESTION 2

(1)

Is a bill for the altering of the Constitution
pursuant to Chapter XI subject to the provisions
of

Section 27,
Section 28,
Section 29, and
Section 30

or any of them?

Answer (Mr. Handley dissenting):

None of these sections is applicable to such a bill.

(ii)

If so, would a bill for amendments as described

in Question 1 be a bill "which deais with or

concerns the ritual ceremonial or discipline

of this Church"?




Answer (Mr. Handley dissenting): Does not arise.

(iii) If the Constitution is altered by amendments

as described in Question 1, would Section 52

(1) (b) operate to prevent a woman being a

clerical representative in General Synod of

a diocese which did not assent to the

amendment?

Answer: No.

(iv) If a bill to alter the Constitution as outlined

in Question 1 were passed in accordance with

Section 67(d), would it "come into effect" eo

instante upon its being assented to by

ordinance by three gquarters of the diocesan

synods including all metropolitan sees or may

such a bill include a provision stipulating

that it shall come into effect only upon some

further condition being satisfied?

Answer: Section 67(d) prescribes the minimum assent
requirement that must be satisfied before a bill
altering the provisions of the Constitution
mentioned at the foot of that clause may come into
effect as a valid piece of legislation. However,
it is open to General Synod to include in such
amending legislation further conditions which must
be satisfied before the proposed alteration shall

become operative.

Mr. Handley's answers to Questions 2(i) and 2(ii) are as follows:
- 2(i): A bill for the alteration of sections 4

and 74 of the Constitution in the manner



referred to in Question 1 would be subject

to the provisions of section 27, 28 and 29

of the Constitution but would not be

subject to section 30 of the Constitution.
2(ii): Yes. In my opinion such a bill would be

a bill "which ... concerns the ritual

ceremonial or discipline of this Church."

Pursuant to the provisions of Rule XVIII made under
Section 63 of the Constitution, I now forward in triplicate
by certified mail three copies of this opinion. The Rule
requires that a certified copy of the opinion be filed in the
Registry of the Primate and that a certified copy be sent from
the Registry to each Diocesan Bishop and to such other persons
as the Primate may direct.

Given under my hand at Adelaide in the State of South

Australia this 8th day of April 1981.

~

President,
Appellate Tribunal.



Certificate under Rule xviii of the Constitution

I certify that the foregoing four pages comprise one of
the three copies of the Report of the President of the
Appellate Tribunal to the Primate dated 8th April 1981
and lodged in the Registry of the Primate at St. Andrew's
House, Sydney.

4
AL John G. Denton
Registrar for the Primate

Dated: 9th April, 1981






