OF THE CHURCH OF :

QUEEN VICTOF\’IA BUILDINGS
ENGLANDH%AUSTRAUA o

NSW. 2000

[ \!“.- % . . ' .
R A [N ' p

&; -]} OPINION OF THE APPELLATE TRIBUNAL OF THE
N i ‘CHURCH OF ENGLAND IN AUSTRALIA

. SITTING AT SYDNEY THE 22ND DAY OF DECEMBER, 1976

‘Present: " The Honourable Mr. Justice Richardson, 0.B. B., President
: - The Most Reverend Sir Marcus Loane, K.B.E., Archbishop
- of ' Sydney

The Most Reverend Felix Arnott Archblshop of Brisbane
,The.nght Reverend C.A. Warren, Bishop of Canberra and
. Goulburn

The Honourable Mr. Justlce Jenkyn

‘The Honourable Mr. Justice Gillard

- In Attendance: The General Secretary (Mr. J.G. Denton)
Apology:-”‘ The Honourable Mr. Justice Murray

It was resolved that the Secretary convey the sympathy of the.Appellate
" Tribunal to the widow of the former Deputy Chalrman of the Tribunal
Mr. Justice G.E.H. Bleby, O.B.E.

Having carefully considered the written submissions put forward
by the Primate, The Most Reverend Sir Frank Woods; K:B.E., in a
_reference to the President of tHe Appellate'Tribunal bearing date
" 29th day of November 1976, the Appellate Tribunal of the Church of .
England in Australla answers the questions submltted by the Prlmate
“contained in the sald reference as follows: - '

t

’Question'iz Should the canohn order only the forms in "An Australlan
“Prayer Book"? ' :

If so, w1ll such canon1cal authorisatlon of "An.
Australian Prayer Book"-cast any doubt on the status
of the forms in the 1662 Prayer Book? Will the use of

- the 1662 forms contlnue to rest on the authority of
Section 71(2) of the Constitution if the proposed
canon does not’ exp11c1tly authorise them’>

- Answer: Prov1ded that the intentlon of the Questlon is to  ask

- whether the Canon should order only An Australian Prayer
Book the answer is yes. :
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Should General Synod authorise An Australlan Prayer
Book then such Prayer Book would become an alternative
form of worship and accordingly the status of the Book
of Common Prayer 1662 will remain unaffected. The
‘authority for its use is to be found in Sectlons 4

and 71(2) of the Constitution.

Questioh 2: Need the canon do more than simply authorise for use in
: the church the forms in "An Australian Prayer Book"?'

What would be the effect of such a 51mp1e authorlsation'J
Would this leave the use of such forms on any given -

" occasion entirely to an. individual mlnlster s '
dlscretion? »

~Assuming the canon has been adopted by a diocesan
synod, should the assent of the parish be always
required for the use by the minister of an alternative
form? Could the assent of a parish to the use of B
"An Australian Prayer Book" restrict the right of a-
minister to use a 1662 form of service at any time
at his own discretion? Should this right be explicitly
preserved? .

Answer: No. If the Canon were passed by General Synod the
' actual use of the Book of Common Prayer 1662 or An
Australian Prayer Book in any Parish may be determlned
- by such.regulations as each Dlocese may adopt.:

Question 3: Should provision, be made- in the canon for any form of
- : diocesan: regulatlon?

If the'canon did no more than authorise certain forms
for use, would it be competent tor a diocesan synod
to limit or regulate that use by its own legislation,
at its own initiative?

‘< Answer: . In view of the Answer to Question 2, the Appellate

‘ ' Tribunal considers that it would be desirable for
provision to be made in the Canon which will allow any
‘Diocese to draw up appropriate regulations to govern .
the application ot the Canon within that Diocese.

Question 4: If the General Synod agrees to publish the 39 Articles
with "An Australian Prayer Book", should the canon refer
to the Articles in any way, or should the Synod merely
resolve "that the 39 Articles be bound together with

the contents of 'An Australian Prayer Book'"?

If the latter, should the text of "An Australian
~Prayer Book" as attached as schedule to the canon
contaln the Artlcles, or not?

Answer: : 'There is no need for the Canon to refer to the Thlrty—
nine Articles. It will be sufficient for the General
Synod to resolve that the Thirtynine Articles be bound
together with the contents of An Australian Prayer Book
In this case His Majesty's Declaration as printed in the
Book of Common Prayer 1662 should be replaced by an
appropriate quotation from Sectign 4 of the Constitution.




Question 5:

Answer:

Question 6:

Answer:

Question 7:

In view of the penultimate section of the Act of
~Uniformity of 1662 which extends the construction of
Article 36 (regarding the lawful ordination of bishops,

priests and deacons ordained according to the Edwardian _
Ordinal of '1550) to the Ordinal of 1662, should the canon
likewise extend the construction of Article 36 to include
the Ordinal in "An Australian Prayer Book"

No. It is the opinlon of the Appellate Tribunal that the
Act of Unlformlty does not now apply to this Church.

‘ If "other order" be taken under Section 4 of the

Constitution and "An Australian Prayer Book" be authorised,

. do the. prov1sos to Section 4 cease to have effect?

If thevanswer is no -

(l) Which is the'"existlng Order of Service" referred to
. in the first proviso (i.e. the second paragraph of -
S. 4) in respect to which permlssion is sought for
'deviation?

(2) Is it competent for the canon under which other order .

be taken to resolve the question of which is the
"ex1sting Order of Service" for the purpose of the .
,prov1so?

'lBy majorlty, the Hon. Mr. Justice Gillard dissenting, -

this question is answered in the negative. The proposed

‘Canon will not take "other order" within the meaning of

that term in Sectlon 4 of the Constltutlon.

The answer to the main questlon being -no, the answers to

-the further questlons are as follows.

‘(l) The ex1sting Order of Service referred to in the

second paragraph of Section 4 of the Constltutlon is
the Book of Common Prayer 1662.

. (2) No.

Does the Preface-tO'the'Ordinal, while-it>remains unaltered
preclude the use, in the Church of England in Australia,
of any form for ordination other than the form contained .
in the 1662 Prayer Book° : :

‘If the .answer 1s No, does the new Ordinal propeosed

to be included in "An Australian Prayer Book'" fall _
within the terms of reference of the Preface, -so- that
persons ordained according to that form could be
accounted. a lawful bishop, priest or deacon 1n the
Church of England in Australia?

If - the answer is Yes, by what constltutional means |
could the Preface to the 1662 Ordinal be changed so as

to bring the proposed new Ordinal within its terms of
reference"



Answer: The.Answer to the Question is no. Assuming the General

Synod adopts the second revision of the Ordinal, the
Answer to the second Question is yes. It is recommended

that the Preface to the 1662 Ordinal should not be
, - reprinted in the new Ordinal.

DATED AT SYDNEY THIS 22ND DAY OF DECEMBER, 1976.

President



